Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Huzursuz bacak sendromu nedir

Ne gibi sorunlara neden oluyor?

Ne gibi sorunlara neden

Otururken ya da yatarken bacaklarda hissedilen ve özellikle geceleri artış
gösteren rahatsızlık ve huzursuzluk hissi tıpta “Huzursuz Bacak Sendromu”
olarak adlandırılmaktadır. Tam olarak nedeni bilinemeyen bu durum toplumun yaklaşık %5-10’unda görülmektedir. Son dönemde yapılan çalışmalarda huzursuz bacak sendromuna sahip olan erkeklerin ereksiyon sorununa diğer erkeklere oranla daha yatkın oldukları bulunmuştur. Cinsel konularda toplumu bilgilendirmeyi ve farkındalığı arttırmayı amaçlayan Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) bu önemli konuda çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

Ereksiyon sorunu yaşayan erkeklerin onda birinde huzursuz bacak sendromu var

Adı çok fazla bilinmese de huzursuz bacak sendromu’nun yaklaşık toplumun
%5-10’unda görülen bir sorun olduğunu söyleyen CİSED Genel Başkanı Dr. A. Cem Keçe; ”Bu durumu yaşayan kişiler özellikle otururken ya da
yattıklarında bacaklarında tarif edilmesi güç bir rahatsızlık hissi
duyarlar.

Bunu kasılma, gerilme, ürperme, kaşınma, ağrıma, yanma, karıncalanma gibi ifadelerle tarif etmeye çalışırlar. Bazen bu durum kollarda, ayaklarda ya da vücudun başka bölgelerinde de ortaya çıkabilir, ancak yaygın olarak bacaklarda görülür. Kişi hareket halinde iken bir sorun yaşanmaz, ancak dinlendiği ya da gece yattığı zaman ortaya çıkar.

Bu durum uykuya dalma sırasında ya da uyanıkken ortaya çıkar ve kişide o
rahatsız edici histen kurtulmak için bacağını sürekli hareket ettirme isteği doğar. Bu kişiler sürekli bacaklarını sallarlar, yatakta rahat edemezler, uykuya dalmakta zorluk çekerler, insomnia (uykusuzluk hastalığı) yaşayabilirler, bazen sosyal ortamlarda ve toplantılarda da bacakları kontrolsüz bir şekilde hareket ettirme isteği oluşabilir. Bu kişiler misafirliğe gitmekte, televizyon seyretmekte ve yolculuk yapmakta zorlanırlar ve sürekli ayağa kalkıp hareket etme ihtiyacı içinde olurlar.” dedi.

Bu sendromu yaşayan erkeklerde cinsel sorunların görülme oranı da yüksek olabildiğini belirten Dr. Keçe; ”Bu kişilerde yaşam ve uyku kalitesinin düşmesine ve depresif bir ruh haline  bağlı olarak cinsel isteksizlik ve ereksiyon sorunları ortaya çıkabiliyor. Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği olarak 2007 den bu yana ereksiyon sorunu nedeniyle bize başvuran 364 erkeğin 38 inde huzursuz bacak sendromunun da soruna eşlik ettiğini belirledik. Bu da yaklaşık onda bir oranı işaret etmektedir. Bu, önemli ve üzerinde düşünülmesi ve araştırmalar yapılması gereken bir rakamdır.

Şu aşamada hangisinin önce ortaya çıktığı ve hangi mekanizmanın işlediği bilinmemektedir. Organik bir bağlantı olabileceği gibi, psikolojik olarak da bir ilişki söz konusu olabilir.” diye konuştu.